De website van Caecilia Gouda maakt gebruik van cookies.

Geschiedenis van Muziekpand501980 VerbouwingMuziekpand50

Uit 'Blazen, drummen en twirlen! Meer dan 110 jaar Caecilia in Gouda', van Marco Slagboom

Een nieuw begin
Het repetitielokaal van ‘Caecilia’, staat pal naast de velden van voetbalvereniging ‘GC & FC Olympia’. Het veld direct naast het pand was tot 1973 in gebruik door voetbalvereniging ‘GSV’. Deze vereniging bouwde daar in 1968 een kantine. Nadat de voetballers van GSV in 1973 vertrekken naar de wijk Oosterwei en de velden gebruikt worden door Olympia, komt het gebouwtje leeg te staan. Dan toont in 1975 de ‘Stichting Gouda-Noord’ belangstelling voor de voormalige kantine. Het wijkcentrum ‘De Noorderzon’ is niet geschikt als ontmoetingsruimte voor zo’n 700 jongeren. Men ziet veel mogelijkheden in het gebouw aan de Bodegraafsestraatweg. Het pand wordt verbouwd en vanaf 1977 in gebruik genomen als jongerensoos ‘Onder de pannen’. Lang duurt dat echter niet. Met het gereedkomen van het nieuwe wijkcentrum ‘De Noorderzon’ aan de Johan de Wittlaan komt het gebouw begin 1980 weer leeg te staan.
Eind 1980 wordt de oude GSV-kantine aan de Bodegraafsestraatweg overgedragen aan ‘Stedelijke Harmonie Caecilia’. Een aantal leden steekt de handen uit de mouwen om deze ruimte te verbouwen tot repetitieruimte. Helaas is het ledenaantal de afgelopen jaren flink geslonken naar ongeveer veertig leden in totaal. Nu de vereniging een eigen gebouw heeft zijn er meer mogelijkheden om jongeren op te leiden. Ook hoopt ‘Caecilia’ dat, doordat het gebouw ‘s avonds vaker open zal zijn er ook mensen uit de directe omgeving komen kijken. De vereniging hoopt op leden uit de wijken Gouda-Noord en Bloemendaal.

Om weer te kunnen groeien worden er ook een nieuwe dirigent voor de harmonie en nieuwe instructeurs voor drumband en majorettes aangetrokken. Het repertoire wordt verjongd om mee te gaan met de tijd. Ook veel oud-leden zijn bereid gevonden om terug te komen. 10 januari 1981 is het zo ver! Wethouder J.G. Potharst opent het nieuwe repetitiegebouw door voorzitter A.C.M. de Jong een grote sleutel te overhandigen. De nieuwe locatie biedt veel mogelijkheden. Voor het instuderen van marsen is er met de voetbalvereniging overeenstemming bereikt om van het voetbalveld gebruik te maken. Dit veld is rechtstreeks vanuit het gebouw bereikbaar. Een eigen gebouw moet natuurlijk ook een klinkende naam krijgen. Onder de leden is een wedstrijd uitgeschreven om een naam te verzinnen voor het clubgebouw. De winnende naam prijkt nog steeds op de gevel: Muziekpand50!

0182boeken
Wilt u meer weten over de geschiedenis van Stedelijke Harmonie Caecilia of over de rijke geschiedenis van muziekverenigingen in Gouda, dan kunt u terecht bij > 0182boeken <.
Hier worden in eigen beheer boeken ontwikkelt en uitgegeven over onderwerpen uit Gouda en omgeving. Het eerste boek is 'Blazen, Drummen en Twirlen!' voor Stedelijke Harmonie Caecilia, een harmonieorkest uit Gouda. Vanuit de harmonie was er de wens in 2018 een jubileumboek uit te brengen vanwege het 110-jarige bestaan. Het is een prachtig geschiedenisboek geworden en wij zijn trots op het resultaat!